Organizátori protestov Gorila sa údajne stretnú s najvyššími ústavnými činiteľmi

08.02.2012 Bratislava

Bratislava 8. februára (TASR) - Organizátori protestov Gorila sa majú v najbližších dňoch stretnúť s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom a premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS). V tlačovej správe pre médiá to oznámila jedna zo spoluorganizátoriek mítingov Alena Krempaská. Cieľom stretnutí má byť podľa jej slov prezentácia požiadaviek, ktoré vyplynuli zo série demonštrácií. Prezidentská kancelária pritom konštatuje, že hoci Gašparovič podobné rokovania privítal, organizátori sa po predbežnom súhlase vzdali dohodnutého termínu vo štvrtok (9.2.).

\"Prezidenta Ivana Gašparoviča mrzí, že organizátori protestu Gorila ponuku na osobné stretnutie odmietli a zároveň ich vyzýva, aby prípadné ďalšie nimi organizované demonštrácie mali pokojný a nenásilný priebeh, bez poškodzovania majetku a ublíženia na zdraví občanov,\" uviedol pre TASR hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

\"Toto stretnutie bolo presunuté, nie zrušené, a počas budúceho týždňa sa s ním stretneme,\" reagovala Krempaská.

Trubač na margo protestov tiež dodal, že prezident v súčasnosti so znepokojením sleduje, ako niektoré politické strany i jednotlivci zneužívajú oprávnené protesty občanov proti korupcii, ktorú odhaľuje táto kauza. Opätovne pritom zdôraznil, že Gašparovič je za dôkladné vyšetrenie podozrení vyplývajúcich zo spisu Gorila a sám svojím rozhodnutím rešpektoval jednu zo základných požiadaviek organizátorov protestu, keď zbavil mlčanlivosti riaditeľa SIS Karola Mitríka.

Rokovanie premiérky s organizátormi protestu pre TASR potvrdila riaditeľka tlačového odboru Úradu vlády SR Ľubica Pilzová. Stretnutie sa podľa nej uskutoční na pozvanie premiérky, ktorá bola ochotná prispôsobiť svoj pracovný program požiadavkám organizátorov. K rokovaniam podľa Pilzovej má dôjsť ešte pred zhromaždením 10. februára.

Stretnutia majú podľa Krempaskej ilustrovať vážnosť situácie na Slovensku, ako aj dôležitosť a zmysluplnosť protestov. O schôdzku preto požiadali aj predsedu Národnej rady SR Pavla Hrušovského (KDH). \"Demonštrácie pôvodne zamerané na vyšetrenie takzvanej kauzy Gorila prekročili veľmi skoro svoje pôvodné ciele a ukázali v plnej nahote odcudzenie a dezilúziu občanov nad politickými predstaviteľmi naprieč straníckym spektrom. Z toho vyplynula potreba otvárať i širšie otázky, než je tento aktuálny korupčný škandál,\" vysvetlila záujem o stretnutia Krempaská.

Požiadavky demonštrantov by podľa nej mali odrážať vôľu občanov a zároveň nadobudnúť splniteľnú legislatívnej formu. \"Predstavíme ich na mítingoch Gorila 3, tento piatok o 16.00 h,\" dodala.
 

Vyberte región